Friday, November 8, 2013

Tahun baru dan consistent


Assalamualaikum.. dan selmat malam err ke pagi?? ehehhe. dah lama x update blog, fuhh.. huhu.

Sekarang dah pukul 4.13 pg.. eh eh.. dah awal pagi upernya. hehe kenapa xtido lagi? well im doing some homework. :)

So its been 1 month and 10 days since i update my blog. lama tuh.. Sejak my last post, i become seorang yang kipas kuat!! haha nmpak x semangat kat situ. Well again alhamdulillah semua makin berjalan lancar. I still move on with my masters study. Alhamdulillah.

So, how's ur month? ehehe mine? oke la.. tapi akhir2 ni asyik hujan je.. kesihatan pom emm uhuk2 je memanjang. So as usual tak tahu nak kongsi ape. *sebab ade cerita yang dah basi* ahahaha.. Sejak belajar ni, there is a thing I learn, Istiqamah. Yes. Kita selalu dengar pasal perkataan ni. Tapi untuk nak melaksanakan amatlah berat. huhu . Same goes with me.

Recently, I baru je habiskan test. Oke this subject really make me feel dizzy. Macam biasa bile nak exam, baru la terhegeh2 nak baca buku yang setebal berger abg burn tu *errr* boleh tapi apa yang peliknya cepat la pulak paham. Padahal before ni buku tu kita pandang sebelah mata je. ahaha.

Tahu tak kenapa? sebab kita dah set dalam kepala nak exam, so kene baca smpai habis xkiralah apa yang berlaku. And paksaan dari dalam hati ni akan buatkan kita terus terusan membaca buku sehinggalah waktu exam. Saat tu, tak terdetikkah dihati kita, apa yang kita lakukan tu sebenarnya permulaan untuk istiqamah?

Ye. Perkara yang dilakukan dengan consistent *dan niat yang baik* adalah istiqamah. Saya terfikir, kenapa setiap pelajar harus fikir test sebagai sesuatu yang boleh dikatakan *disaster*, sebab sepatutnya, kita harus ambil perkara tu sebagai satu jalan permulaan kearah istiqamah. Dengan perbetulkan niat, ilmu kerana allah, insyaallah setiap perkara yang kita lakukan akan diberkati.

The same thing goes to assignment. At first, serious saya amat terbeban dengan assignment dan test. Yela buat ape nak bagi banyak2 ... satu dua cukupla. But, one thing I learn, bila kita buat assignment awal-awal, study awal it really gives you more knowledge than you want@imagine. Tak percaya?? ce try buat.

Mula-mula memang pemalas gile. Tapi, cuba paksa diri for 2 weeks. memang insyaallah itu akan jadi tabiat kita dan kita akan rasa sangat selesa dan automatik kita akan cuba untuk perbaiki diri kita dalam aspek yang berbeza.  Aspek yang dimaksudkan ini adalah dari pelbagai, mungkin jugak dari dalam *keagamaan* seperti solat, sifat kita, siapa tahu kita boleh jadi lebih baik.?

Kalau korang rasa korang tak mampu, takpe, cuba try perlahan-perlahan. *ini sebab saya baru tahu kesilapan saya*. Berubah, sempena awal muharam ni. :)

Salam Awal Muharam. Sama-samalh kita berubah kearah kebaikan. :)

till then,

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...